Danskerne diskuterer nødigt politik på Facebook
Selvom de sociale medier har givet os nye muligheder for at deltage i den offentlige debat, er de fleste danskere tilbageholdende med at diskutere politik med fremmede på nettet. Når de finder sted, kan Facebook-debatterne dog faktisk flytte holdninger, viser en ny rapport fra IT-Universitetet i København.
Forskningsociale medierSander SchwartzLuca Rossi
Skrevet 15. juni 2016 06:35 af Vibeke Arildsen
De fleste kender det: Facebook-feedet flyder over med passionerede udmeldinger om alt fra flygtninge til miljøpolitik. Men noget tyder på, at de politiske debatter på Facebook bliver ført af et højtråbende mindretal.
Forskningsgruppen DECIDIS fra ITU har udspurgt danskerne om deres politiske engagement på de sociale medier, og undersøgelsen viser, at det er temmelig småt med diskussionslysten. Hele 59 procent siger, at de ’aldrig’ diskuterer politik med fremmede på Facebook, den mest populære platform for politisk debat på nettet.
Hvor ofte diskuterer danskerne politik med fremmede online? (Baseret på spørgsmålet: ”Hvor ofte diskuterer du politik med andre, som ikke er dine venner, familie og kolleger, gennem en eller flere af de følgende kanaler?”
Afspejler offline-virkeligheden
Danskernes tilbageholdenhed med at dele politiske holdninger på nettet er en afspejling af vores offline-virkelighed, forklarer Sander Schwartz, en af forskerne bag undersøgelsen.
- Det er helt naturligt, at flertallet nødigt diskuterer politik i store, brede forsamlinger, fordi man risikerer at blive dømt af sine kollegaer, familiemedlemmer og venner. Vi er begyndt at forholde os mere kritisk til, hvad vi deler med hvem og er måske ved at finde et realistisk leje for, hvad vi kan forvente, at folk deltager i på de sociale medier.
De mest aktive i Facebook-debatterne er de 20-29 årige, hvoraf 22,6 procent siger, at de ’ofte’ diskuterer politik på Facebook med fremmede. Det skyldes ifølge Sander Schwartz, at denne gruppe er stærkt repræsenteret på mediet og samtidig interesserer sig for politik, modsat den yngste befolkningsgruppe.
Hvor ofte diskuterer brugere politik på Facebook med fremmede (efter alder). (Baseret på spørgsmålet: ”Hvor ofte diskuterer du politik med andre, som ikke er dine venner, familie og kolleger, gennem en eller flere af de følgende kanaler?”)
Onlinedebatter kan flytte holdninger
Facebook har fået ry for ofte at danne ramme om mudderkastning mellem politiske modpoler, men blandt dem, der fra tid til anden deltager i diskussionerne, kan interaktionen faktisk rykke ved politiske ståsteder.
I hvert fald svarer 44 procent af de, der sommetider deltager i politiske Facebook-debatter, at de efter en onlinediskussion har ændret syn på et politisk spørgsmål. Det kan være et udtryk for, at det sociale medie er blevet et forum for politiske diskussioner, der ellers ikke havde fundet sted, mener Sander Schwartz.
- Ligesom i en offline kontekst er det et mindretal, der ændrer holdninger som følge af politisk debat på Facebook, men vi bør samtidigt anerkende, at der med Facebook er kommet et ekstra rum, hvor folk har lettere adgang til at læse og deltage i politisk debat end nogensinde før. Og det rum kan føre til noget konstruktivt for dem, der har mod på at prøve det af, siger han.
Samtidig gør han dog opmærksom på, at undersøgelsen har en begrænsning i, at folk selv skulle vurdere, om en onlinediskussion har ført til et holdningsskifte.
Har du ændret syn på et politisk spørgsmål efter at have deltaget i en politisk diskussion online? (Baseret på respondenter, som ikke svarede at de aldrig deltager i politiske diskussioner med fremmede online.)
DECIDIS planlægger at gentage undersøgelsen årligt for at følge langtidsudviklingen af sociale mediers påvirkning på vores demokrati.
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk
Luca Rossi, lektor, telefon +45 7218 5036, email lucr@itu.dk
Sander Schwartz, postdoc, email sans@itu.dk