ITU-professor: Softwareforskning skal bevare forbindelsen til virkeligheden
Softwareforskere skal gøre sig umage med at bevare en tæt forbindelse til slutbrugerne, mener den nyudnævnte professor i software engineering Andrzej Wasowski. Torsdag den 1. december holder han tiltrædelsesforelæsning om softwareforskningens betydning i 2016.
Andrzej WasowskiForskningInstitut for Datalogisoftware
Skrevet 24. november 2016 07:26 af Vibeke Arildsen
Hvad skal softwareforskning gøre godt for i 2016? Sådan spørger Andrzej Wasowski retorisk i titlen på sin tiltrædelsesforelæsning. Det korte svar på det spørgsmål er, ifølge ham selv: ”alt”. I det digitale samfund er vi afhængige af software til at bygge apps, it-systemer og services. Softwareforskere arbejder med udviklingsprincipper og værktøjer, der gør programmører i stand til at udføre deres arbejde mere effektivt.
Feltets udfordring er, mener han, at kun få i den brede befolkning forstår, hvad softwareudvikling egentlig er. Det gør det blandt andet svært at tiltrække nok unge mennesker til faget. Derfor skal softwareforskere gøre sig ekstra umage med at bevare en tæt forbindelse til slutbrugerne og undgå at fortabe sig i abstrakte problemstillinger.
”Inden for softwareforskningen beskæftiger vi os med bagvedliggende principper. Det er meget fristende at arbejde på dette abstrakte niveau, men ved at gøre det, afskærer man sig selv fra konkrete problemer, virksomheder, projekter og programmører. Den vedvarende udfordring for feltet er at forblive i tæt kontakt med dem,” siger han.
Andrzej Wasowskis ambition er at gøre en forskel for andre mennesker med sin forskning. I løbet af sin karriere har han derfor bevæget sig fra et meget teoretisk fokus til problemstillinger, der ligger tæt på slutbrugerne, blandt andet gennem samarbejder med virksomheder og forskning i fungerende systemer.
Tidligere har han blandt andet været med til at udvikle værktøjer til fejlfinding i Linux-kernen, og i starten af 2017 tager han hul på det helt nye forskningsprojekt ROSIN. Her skal han og et par kollegaer fra ITU samarbejde med en række europæiske virksomheder og institutter om at udvikle softwarekomponenter til kvalitetssikring i robotindustrien.
Vi udvikler for meget software
En anden udfordring, Andrzej Wasowski påpeger inden for softwarefeltet er, at der i dag simpelthen udvikles for meget software i forhold til antallet af programmører, der kan vedligeholde koden.
Mængden af kode bliver fordoblet omtrent hvert år. Det svarer til, at vi hvert år byggede en ny by på størrelse med København i stedet for at vedligeholde de gamle bygninger.
Andrzej Wasowski, professor i software engineering
”Mængden af kode bliver fordoblet omtrent hvert år. Det svarer til, at vi hvert år byggede en ny by på størrelse med København i stedet for at vedligeholde de gamle bygninger. Problemet er, at vi smider gammel kode ud, fordi vi ikke har ressourcer til at vedligeholde den gamle kode. Det er selvfølgelig en god idé at smide gammel kode ud, hvis ikke den fungerer. Men det er ikke klogt at storme fremad så hurtigt, at man taber den menneskelige viden og kreativitet, der ligger i den gamle kode,” siger han.
Andrzej Wasowski mener derfor, at der bør forskes mere i, hvordan man kan modernisere software i stedet for at erstatte den. Det vil særligt være til gavn for finanssektoren og i det offentlige, hvor it-systemer kan have en lang levetid.
”Nogle steder i finanssektoren bruger man systemer, der er op mod 40 år gamle, og det er nødvendigt at have programmører, der kan reparere og lave ændringer i dem. Heldigvis er der flere og flere forskere og virksomheder, der arbejder på teknikker til at gøre de gamle systemer mere moderne, for eksempel ved at bygge bro mellem nye og gamle teknologier, så unge programmører kan forstå dem. Det er en af de udfordringer, jeg ser frem til at arbejde med fremover,” afslutter han.
Andrzej Wasowski afholder tiltrædelsesforelæsningen ’What Is Software Engineering Research Good for in 2016?’ torsdag den 1. december kl. 14-15 i Auditorium 3 på ITU. Alle er velkomne, og tilmelding er ikke nødvendig. Læs mere om forelæsningen her.
Andrzej Wąsowski, professor, telefon +45 7218 5086, email wasowski@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk