Tiltrædelsesforelæsning: Hvordan undgår man IT-skandaler?
Villum Kann Rasmussen-professor Bent Flyvbjerg har dedikeret sin karriere til at kortlægge megaprojekters anatomi. Ved sin tiltrædelsesforelæsning på IT-Universitetet d. 9. september vil han forklare, hvorfor IT-projekter slår fejl, og hvordan vi kan undgå det.
Bent FlyvbjergDanish Institute for IT Program ManagementForskningledelse
Skrevet 8. august 2022 06:55 af Theis Duelund Jensen
Bent Flyvbjerg er kendt som “verdens ledende megaprojektekspert” (KPMG). Han og hans forskerhold har udviklet de bedste data og forklaringer for, hvorfor megaprojekter så ofte går galt, og hvordan vi undgår det – fra afviklingen af de Olympiske Lege til anlægget af California High-Speed Rail, Storebæltsforbindelsen og Metroringen i København.
På IT-Universitetet, hvor Bent Flyvbjerg tiltrådte i oktober 2021 som Villum Kann Rasmussen-professor og leder af det nyoprettede Danish Institute for IT Program Management, har forskeren kastet sig over store IT-projekter, hvis succes har større og større betydning ikke bare for erhvervslivet, men for samfundet som helhed.
Den 9. september kl. 16 holder Bent Flyvbjerg tiltrædelsesforelæsning ved ITU, hvor han vil tale om udfordringerne ved IT-projektledelse under titlen Regression to the Tail: Why IT Projects Blow Up, and How to Avoid It. Tilmelding er påkrævet.
IT-projekter sprænger budgetrammerne
Verden er under gennemdigitalisering. Det sker ved hjælp af IT-projekter, som indbygges i alle typer af aktiviteter; hos det offentlige, i erhvervslivet og hjemme hos den menige borger. Man kan i dag ikke forestille sig et projekt – det være sig deciderede IT-systemer, forandringsprojekter eller opførelsen af bygninger og infrastruktur – der ikke i en eller anden grad benytter sig af IT. "Men at indbygge IT i projekter svarer til at indbygge tidsindstillede bomber, fordi IT sprænger budgetter og tidsplaner mere end nogen anden af de 25 projekttyper, vi studerer," forklarer Bent Flyvbjerg.
”18 pct, altså næsten hvert femte projekt, overskrider budgettet med over 50 pct i faste priser. Endnu værre: den gennemsnitlige budgetoverskridelse for disse projekter er 447 pct. Det er gennemsnittet, hvilket betyder, at mange projekter har endnu større budgetoverskridelser, hvor utroligt det end lyder,” siger den nye Villum Kann Rasmussen-professor.
Glem alt det, du troede du vidste om projektledelse
Ifølge Bent Flyvbjerg skyldes de enorme IT-budgetoverskridelser et fundamentalt problem med måden, vi planlægger og leverer projekter. Som de første har forskeren og hans hold påvist, at IT-projekter har uendelig varians. "Det betyder, at man ikke kan stole på de sædvanlige projektledelsesmetoder, fordi disse antager endelig varians. Som en konsekvens fejlbedømmer de risici og muligheden for at styre risici. Så længe det er tilfældet, vil vi aldrig få greb om IT-projekterne. IT-skandalerne vil fortsætte,” understreger Bent Flyvbjerg.
I tiltrædelsesforelæsningen vil han dokumentere disse resultater, herunder om Danmark klarer sig værre eller bedre end andre lande. Derefter vil han forklare, hvordan man kan undgå de massive budgetoverskridelser for IT.
”Vi skal glemme alt om at forudsige budgetter og tidsplaner for IT-projekter, dvs. glemme vores børnelærdom om projektledelse. Fænomener med uendelig varians kan nemlig ikke forudsiges. Det er et matematisk-statistisk faktum. For IT skal vi derfor skifte fokus fra forudsigelse til forebyggelse, for vi kan godt forebygge, selvom vi ikke kan forudsige. De seneste år har jeg arbejdet på at udvikle en teori og metode, som gør netop dette, som jeg kalder black swan management, og som jeg afslutningsvis vil fortælle om ved min tiltrædelsesforelæsning,” slutter Flyvbjerg.
Bent Flyvbjerg blev for 14 år siden headhuntet til det navnkundige Oxford Universitet i England som co-founder og leder af universitetets forskning og undervisning i styring af megaprojekter. Nu har det måske mest prestigefulde professorat i Danmark – Villum Kann Rasmussen-professoratet – bragt ham tilbage til Danmark, sammen med muligheden for en koncentreret forskningsindsats om IT-projekter, som ifølge Flyvbjerg er den vigtigste og altdominerende projekttype i dag, både i Danmark og på verdensplan.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk