Nyt forskningsprojekt: Kortlægning af Ghanas digitale nødberedskab
Alena Thiel har modtaget Horizon Europes Marie Skłodowska-Curie Actions Postdoctoral fellowship til hendes projekt, MUNDI. I løbet af de næste to år vil hun undersøge de ghanesiske myndigheders brug af digitale værktøjer, som kan forudsige og lave real-time analyser af naturkatastrofer og andre humanitære kriser.
ForskningbevillingerClimate IT
Digitale teknologier er en central del af mange landes katastrofeberedskab. Det betyder, at brugen forskellige digitale værktøjer har stor betydning for de mange mennesker, som hvert år bliver ramt af naturkatastrofer. Derfor har post doc Alena Thiel dedikeret de næste to år til at undersøge det digitale katastrofeberedskab i Ghana, som er blandt de mest digitaliserede vestafrikanske lande.
”Det er vigtigere end nogensinde, at vi finder ud af, hvordan vi reducerer de mange forskellige risici, som opstår ved katastrofer. I projektet MUNDI vil vi undersøge den dataindsamling og de analyser, som de ghanesiske myndigheder bruger til at respondere rettidigt og målrettet ved fx naturkatastrofer. Det handler i bund og grund om at koordinere informationsstrømme og ressourcer. Data om vejrmønstre og geografiske forhold er selvfølgelig ofte afgørende, men også demografiske informationer om gravide kvinder og børn i et givent område kan være vigtige. Jeg er interesseret i, hvordan offentlige instanser kombinerer data fra forskellige databaser. Det kan være alt lige fra satellitbaserede informationer til lokale observationer, som indikerer forestående miljøændringer,” siger Alena Thiel, der er leder af forskningsprojektet, MUNDI, som er finansieret af Horizon Europes Marie Skłodowska-Curie Actions Postdoc-stipendiatprogram.
Ghana
Alena Thiels projekt omfatter flere sektorer i Ghanas offentlige beredskabs- og indsatsindsats. Ligesom i mange andre afrikanske lande syd for Sahara er der i Ghana høj risiko for en lang række naturkatastrofer som fx oversvømmelser, tørke, brande og jordskælv. Især oversvømmelser er en stor udfordring. En undersøgelse fra UNESCO viste, at 37 procent af Ghanas kystlinje er eroderet mellem 2005 og 2017. Det gør de ghaneserne, der bor tæt på havet, særdeles sårbare. I 2015 førte en oversvømmelse for eksempel til en eksplosion af en tankstation, hvilket resulterede over 150 døde og enorme materielle skader. I 2021 blev omkring 3.000 mennesker gjort hjemløse fra den ene dag til anden på grund af ekstremt højvande.
”Ghana er blandt de førende afrikanske nationer inden for digitalisering af den offentlige sektor og den digitale og videns-baserede omstilling står højt på den nationalpolitiske dagsorden. Men som mange andre steder i verden er de medarbejdere, der understøtter de politiske målsætninger, stort set usynlige. I MUNDI vil vi følge de offentlige medarbejdere i deres arbejde med at udvikle den digitale infrastruktur, og vi vil især fokusere på dataudvekslingen mellem de forskellige offentlige instanser,” siger Alena Thiel.
Datapraksis
MUNDI er en etnografisk undersøgelse af datapraksis i Ghanas nationale digitale nødberedskab. Projektets overordnede formål er at lave en udredning af de grundlæggende processer og mange fysiske faktorer, som skal inkluderes i et digitalt system, der kan fungere i realtid. Der vil ligeledes blive udviklet en ny teori om databaseret evidens under betingelser med megen usikkerhed. Alena Thiel forklarer, at hun planlægger at involvere både små og store aktører fra flere forskellige sektorer til diskussioner om, hvordan de kan harmonisere udvekslingen af den data, som de har til rådighed:
“I Ghana arbejder de ofte med mangelfulde datasæt, for eksempel er det ikke alle mennesker, som har fødselsattester eller nationale ID-kort. Nogle mennesker er ikke officielt registeret nogen steder. Det kræver derfor en vis kreativitet at indsamle den rette viden og data. Dermed handler projektet også om at få skabt opmærksomhed på de ghanesiske dataeksperters arbejde og om at vise, at landene i det globale syd også kan gå forrest i bestræbelserne på at værne os mod klimaforandringernes uforudsigelige konsekvenser,” slutter Alena Thiel.